Geef 1000 mensen per jaar het zicht terug! Doneer nu en ondersteun ons Litein Kenia oogzorgproject.

Als je in Kenia een serieus gezondheidsprobleem hebt maar geen geld, dan ben je aangewezen op ziekenhuizen op religieuze grondslag die in principe niemand weigeren. Het AIC Hospital in de stad Litein is zo’n ziekenhuis. Op de gevel staat dan ook de tekst:

Whosoever cometh unto me I shall in no way Cast Out.

Joh. 6:37

500 staaroperaties per jaar

Oogarts Marjolein Ronday ondersteunt sinds 2018 de oog­ kliniek van dit ziekenhuis met training en materieel. Hier geeft chirurg Mike Torotich met een traditionele techniek jaarlijks zo’n 500 mensen hun zicht terug. Marjolein wil nu een nieuwe techniek introduceren waarmee Mike sneller en veiliger een nóg beter resultaat kan behalen.

Blind in Kenia: een enorme impact

Staar is een veelvoorkomende ziekte in Kenia, met name bij de armere bevolking. Wie blind is, krijgt niet de zorg zoals wij die in Nederland kennen. Blinde mensen zitten vaak hele dagen alleen in hun huisje. Als een gezond familielid de blinde moet begeleiden, zijn er twee mensen die niet kunnen werken of kan een kind niet naar school. Een staaroperatie geeft dus niet alleen een patiënt het zicht terug, het verhoogt de levensstandaard van de hele familie. Als de plannen van dokter Ronday slagen, moet het mogelijk zijn het aantal ope raties te verdubbelen tot 1.000 per jaar!

Wat is er nodig?

Dokter Ronday heeft de afgelopen jaren al een container vol apparatuur verzameld. Tweedehands, maar nog prima te gebruiken. Het transport van dit oogheelkundig materieel naar Kenia kost ongeveer € 7.000.

Daarnaast wil Marjolein € 30.000 inzamelen voor de bouw van een nieuwe oogafdeling, waar die apparatuur optimaal gebruikt kan worden. Als alles lukt, zal zij zelf ter plekke de ruimtes helpen inrichten en de chirurg de nieuwe techniek aanleren. Daarna komt zij ieder jaar terug, voor continuïteit in de samenwerking en de zorg.

Nederlandse oogchirurgen welkom!

Een ander doel van Marjolein Ronday is het uitnodigen van Nederlandse professionals die in de Keniaanse praktijk patiënten willen helpen en tegelijk hun kennis en expertise overdragen aan het lokale team. Dat is dankbaar en ook bijzonder boeiend werk. Je ziet in Kenia omstandigheden en aandoeningen die je in Nederland niet snel zult aantreffen. Eventueel is zo’n werkbezoek prima te combineren met een safari­vakantie. Marjolein Ronday helpt graag met het organi­seren van een medisch én toeristisch onvergetelijk verblijf.


Wat kun jij doen?

  • Een financiële donatie aan dit project kan via de betaalpagina van onze ANBI Stichting Blessed Sun:
    • via de Goede doelen ANBI Stichting Lifeline van onze Rotaryclub Huizen-Gooimeer
    • of gebruik de QR-­code hiernaast.
  • Ben je oogarts en wil je je kennis en ervaring delen met Mike Torotich en zijn team in Litein, Kenia, al dan niet in combinatie met een safari­trip? Of ben je medisch professional en in de positie om ­ oogheelkundig of ander – bruikbaar materieel te doneren? Neem contact op met marjolein_ronday@ziggo.nl

Asante sana!